Sociale duurzaamheid in brede zin is een steeds belangrijker thema voor bedrijven. We verstaan hieronder werknemers in de waardeketen en externe stakeholders zoals omwonenden en eindgebruikers.
De druk om sociale en ethische verantwoordelijkheid te nemen, komt van regelgeving, investeerders, consumenten én werknemers. Veel bedrijven worstelen echter met het vertalen van deze eisen naar concrete acties binnen hun bedrijfsvoering.
Deze opleiding biedt handvatten om sociale duurzaamheid strategisch te integreren in de waardeketen, met focus op mensenrechten, sociale impact en compliance.
Als je je meer wilt focussen op duurzaamheid en interne HR, bekijk dan onze opleiding Duurzaamheid en Interne HR.
Deze opleiding wordt gegeven in samenwerking met bigtrees.
Doelstellingen
Na het volgen van deze opleiding:
- Weet je dat Sociale duurzaamheid gaat over eerlijke arbeidsomstandigheden, mensenrechten, inclusie en sociale rechtvaardigheid in de hele waardeketen;
- Ken je de internationale richtlijnen zoals de UN Guiding Principles on Business and Human Rights en de OECD Due Diligence Guidelines die het fundament vormen;
- Begrijp je hoe bedrijven een effectief mensenrechtenbeleid opstellen en implementeren;
- Weet je hoe je een sociale impact strategie definieert en deze koppelt aan werkbare KPI’s.
Deze opleiding is niet gericht op interne werknemers binnen het bedrijf, maar op de externe stakeholders in de keten (medewerkers die indirect voor het bedrijf werken, geaffecteerde gemeenschappen,...).
Pluspunten
Katrien Van Rompay is een expert in sociale duurzaamheid en waardeketenbeheer. Met haar uitgebreide ervaring in mensenrechtenbeleid en ESG-implementatie helpt ze bedrijven om sociale impact strategisch te verankeren in hun bedrijfsvoering. Ze biedt een praktijkgerichte aanpak en combineert academische inzichten met hands-on methodieken voor echte verandering.
Doelgroep
Deze opleiding is ideaal voor:
- Sustainability managers en ESG-verantwoordelijken die sociale duurzaamheid willen integreren in hun waardeketen.
- Inkoop- en supply chain managers die verantwoordelijk zijn voor ethische sourcing en compliance.
- CSR-specialisten die betrokken zijn bij de implementatie van sociale duurzaamheid binnen bedrijven.
- Financiële en investeringsprofessionals die sociale impact willen kwantificeren en rapporteren binnen ESG-strategieën.
- HR en verantwoordelijke functionarissen die werken met sociale risico’s en due diligence binnen de waardeketen.