Wil je een organisatiecultuur creëren waar change goed gedijt? En waar mensen zich positief opstellen tegenover verandering? Of vraagt je volgende project om degelijke kennis van changemanagement? Dan is deze praktijkgerichte opleiding iets voor jou.
Doelstellingen
Wat neem je mee uit deze 2-daagse opleiding?
- Je krijgt een ruime kijk op de methodiek achter changemanagement.
- Je toetst jouw veranderingstraject vlot aan een procesmatig referentiekader.
- Je weet welke factoren de verandering doen slagen en hoe je ze inzet.
- Je benut nieuwe ideeën en nuances rond changemanagement (onder meer uit situaties van andere deelnemers) onmiddellijk in je eigen case.
- Je voorkomt, detecteert en onderschept weerstand bij changemanagementprojecten en bespaart zo tijd en middelen, terwijl je wint aan doelgerichtheid en kwaliteit.
- Je vergroot en borgt de motivatie en de betrokkenheid van alle medewerkers.
- Je beheerst de menselijke component van changemanagement en houdt tegelijk de cijfers en economische belangen in het vizier.
- Je krijgt inzicht in de dynamiek van verandering van organisaties, teams en je eigen leiderschap.
Na de opleiding kan je onmiddellijk aan de slag met concrete acties én solide changemanagementcompetenties.
- Je levert een wezenlijke bijdrage aan het succes van jouw organisatie.
- Je versterkt je autoriteit als leidinggevende.
- Je wint het vertrouwen van je medewerkers die je ook zullen volgen bij een nieuwe wending. Want na elke verandering staat de volgende al klaar.
Pluspunten
De cursus changemanagement combineert een opleiding met een workshop. Je leert dus niet alleen bij over de kritische succesfactoren van een veranderingsproces, je past ze ook meteen toe op je eigen case.
De inhoud is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten aangevuld met de 25+ jaar praktijkervaring als leidinggevende van de docent.
Doelgroep
Neem je het initiatief voor veranderingen in je organisatie? Of leid je een specifiek project in goede banen? Met de opleiding changemanagement sta je sterker in je schoenen.
De opleiding is vooral gericht op:
- directieleden en managers
- leidinggevenden en afdelingshoofden
- project- en programmamanagers
Waarom de opleiding changemanagement volgen:
1. Hoe verhelpt changemanagement weerstand?
Bij een verandering zitten je medewerkers vaak met vragen. Als leidinggevende weet jij ‘wat’ er moet veranderen, maar je medewerkers willen vooral weten ‘waarom’ en welke gevolgen dit heeft voor hun job.
Als leidinggevende heb je best een duidelijk antwoord klaar. Is dit niet het geval, dan bots je onvermijdelijk op weerstand. Neem kritiek daarom serieus en wimpel het zeker niet af.
Met changemanagement schep je klaarheid, waardoor je de meerwaarde van verandering zichtbaar maakt. Je legt een plan op tafel met respect voor timing en budget. Zo win je het vertrouwen van je medewerkers, zorg je voor een houvast en tast je personeel niet voortdurend in het duister. Een laatste, maar cruciale factor om change management succesvol te kunnen implementeren zijn heldere communicatie en begeleiding.
2. Hoe pas je changemanagement toe in de praktijk?
Zeggen wat je gaat doen is een goede start, maar doe ook vooral wat je zegt. En neem er de tijd voor. Verandering vertalen naar de werkvloer is een werk van lange adem. Werk gefaseerd en waak ervoor dat nieuwe concepten en ideeën daadwerkelijk worden toegepast.
Kleine stappen brengen grote resultaten op. Als je gelooft dat verandering nodig is, stel je dan de vraag of je medewekers dat ook vinden en waarom. Duurzaam verandermanagement is gestoeld op leiderschap door samenwerking.
3. Wat maakt changemanagement succesvol?
Een geslaagde verandering is er één die blijft. Ze kadert in een leerproces dat gedragen wordt door de hele organisatie. Sta daarom niet alleen stil bij het proces, maar ook bij de resultaten. Lost de verandering de verwachtingen in? Zo niet, waar moet je bijsturen? Hierin ligt de sleutel tot succesvol changemanagement: een goede balans vinden tussen reflectie en aanpassing, bij voorkeur op het ritme van je organisatie.