Menu
Logo
Logo

Opleidingskrediet: zorgeloos investeren in jezelf

Opleidingen kosten niet enkel geld, maar ook tijd. Een leertraject combineren met een vaste job is bij momenten zelfs een ware beproeving. Dankzij een opleidingskrediet hoef je niet te schipperen tussen twee posten en kies je resoluut voor jezelf. Ontdek alles over het opleidingskrediet, zodat jij zorgeloos kan investeren in je talenten.
In Vlaanderen kan je als werknemer in de privésector gedurende een bepaalde periode minder of helemaal niet werken. Dit systeem heet tijdskrediet. Als je omwille van professionele redenen je loopbaan onderbreekt, spreken we van opleidingskrediet. Dit krediet is een aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid. Tijdens deze periode hoef je minder of helemaal niet te werken. Naar gelang je situatie kan je kiezen tussen een voltijds, halftijds of 1/5-tijdskrediet. Zo kies je zelf hoeveel tijd je wil vrijmaken voor je zelfontwikkeling.

Wat kost je een opleidingskrediet?

Klinkt mooi, maar heeft dit ook gevolgen voor je loon?  Ja, want de uren die je niet op kantoor doorbrengt, worden niet vergoed. Toch hoef je je geen zorgen te maken over het financieel plaatje. Het Vlaams opleidingskrediet is namelijk extra steun die je bovenop het vervanginkomen van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) krijgt. Zo heb je alle ruimte om nieuwe competenties te ontwikkelen en vervolgens een nieuwe succesvol hoofdstuk aan je carrière te breien.

Hoe vraag je een opleidingskrediet aan?

Een opleidingskrediet vraag je eerst aan je bij werkgever. Let wel, dit kan enkel voor erkende opleidingen. Wat dat betreft, zit je bij NCOI alvast goed: al onze opleidingen komen hiervoor in aanmerking. Naar gelang het aantal medewerkers verschilt de aanvraagtermijn. Telt de onderneming meer dan 20 medewerkers, dan moet je 3 maanden op voorhand je aanvraag indienen. Met minder dan 20 op de werkvloer? Dan moet je minstens een half jaar vooraf je werkgever op de hoogte stellen. Na een akkoord dien je dezelfde aanvraag in bij de RVA. Dit kan je online via de website van de RVA.

FAQ

  1. Zijn er alternatieven voor een opleidingskrediet?
    In de privésector heb je naast het opleidingskrediet ook het opleidingsverlof en opleidingscheques. Doe je een beroep op het opleidingsverlof, dan mag je afwezig zijn op het werk om een opleiding te volgen. Dit verandert niets aan je loon. Met opleidingscheques kan je (een deel van) de kosten betalen. Je scholingsgraad bepaalt welke opleidingen je met deze cheques kan betalen.
  2. Zijn opleidingsverlof en –krediet hetzelfde?
    Nee. Als werknemer in de privésector heb je in Vlaanderen recht op 125 uren opleidingsverlof. Tijdens die uren kan je opleidingen volgen en hoef je niet aanwezig te zijn op je werk. Terwijl blijf je je loon ontvangen en krijgt je werkgever een forfaitair bedrag. Dit systeem vervangt het voormalige betaald educatief verlof. Een opleidingskrediet duurt maximum 36 maanden. Afhankelijk van het motief en de gekozen vorm van onderbreking (voltijds, 1/2 of 1/5) neem je het tijdskrediet op in periodes van 1 maand, 3 maanden of 6 maanden.
  3. Heb ik recht op een opleidingskrediet?
    Voor elk tijdskrediet ontvang je een onderbrekingsuitkering van de RVA. Aangezien het opleidingskrediet onder tijdskrediet valt, moet de opleiding die je volgt ook voldoen aan de RVA-voorwaarden. In dat geval spreken we van erkende opleidingen. En daarvoor hoef je niet ver te zoeken want al onze opleidingen voldoen aan die eisen. Daarnaast moet je minstens 2 jaar in dienst zijn bij je werkgever. Als je een beroep wil doen op het Vlaams opleidingskrediet moet je in dienst zijn bij een Vlaamse onderneming. Let wel, je kan dit niet combineren met het Vlaams opleidingsverlof.
  4. Hoe kan een opleidingskrediet je carrière bevorderen?
    Een voltijdse job combineren met een langdurige opleiding of intensief leertraject is een tijdrovende bezigheid. Dankzij het opleidingskrediet, moet je niet of slechts deeltijds op de werkvloer verschijnen. En hoewel het gaat om een verlofmaatregel, zit je allesbehalve stil. Je zet volop in op je eigen talent en hoeft je aandacht niet te verdelen over je werk en –studieplek. Zo boek je efficiënt resultaten, waardoor je sneller en met nieuwe vaardigheden je loopbaan hervat.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting!

Blijf op de hoogte (van je vakgebied) én geniet van exclusieve NCOI-voordelen:

  • 10 % korting op je eerstvolgende open opleiding naar keuze. Deze korting is niet geldig op opleidingen van NCOI Business School.
  • Tips & tricks, inspiratie en opleidingsinfo op maat, rechtstreeks in je mailbox
  • Maak kans op mooie prijzen

Blijf op de hoogte (van je vakgebied) én geniet van exclusieve NCOI-voordelen:

  • 10 % korting op je eerstvolgende open opleiding naar keuze
  • Tips & tricks, inspiratie en opleidingsinfo op maat, rechtstreeks in je mailbox
  • Maak kans op mooie prijzen